You are currently viewing Braliva expanderar: “Vårt team är starkare än någonsin”

Braliva expanderar: “Vårt team är starkare än någonsin”

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Om Braliva

Braliva expanderar för fullt för att bemöta ett ökat behov av skyddat boende och andra boendelösningar som kan ge klienter möjligheten till en bättre framtid. Christoffer, verksamhetschef på Braliva, berättar hur verksamheten tänker kring nyrekryteringar, kompetensutveckling, och hur det främjar arbetet att satsa på att bygga starka team.

Christoffer inleder samtalet med att beskriva den snabba tillväxt som Braliva har genomgått under det senaste året.

– Vi befinner oss ju verkligen i en tillväxtfas på alla plan: geografiskt, hur verksamheten förändras inifrån, med mera, säger han. 

Med en utvidgad närvaro, särskilt i södra Sverige, har behovet av lokal personal ökat markant. 

– Vi har anställt mycket folk det senaste året, det har växt mycket, tillägger Christoffer.

Det är en tid av expansion och förändring, där företaget arbetar hårt för att möta den ökade efterfrågan på skyddat boende, träningslägenheter, och boende med stöd. Att ha rätt personal på plats, särskilt på de nya orterna, har blivit en avgörande faktor för verksamhetens framgång. 

Arbetet för att bygga ett effektivt team

“Om vi har byggt ett bra team där man förstår varandra och kommunicerar, då har vi möjligheten att dra nytta av allas olika bakgrund och kompetenser.”

Att bygga ett starkt och sammansvetsat team har blivit ett centralt fokus för Braliva. Med många nya medarbetare i organisationen, som sträcker sig över ett stort geografiskt område, har det blivit allt viktigare att arbeta aktivt med att skapa en sammanhållning inom teamet. 

– Det är ju svårigheten, erkänner Christoffer, det bygger på att man försöker vara tillgänglig, både när vi kan ses fysiskt men också att man kan plocka upp telefonen och snacka.

För att åstadkomma detta har företaget lagt stor vikt vid fysiska möten och återkommande träffar. Christoffer betonar vikten av att träffas personligen för att bygga en stark teamkänsla, vilket sedan kan hållas vid liv även på distans. 

Kickoffs, vidareutbildningar och gemensamma möten spelar en avgörande roll i detta arbete. Här diskuteras målen och de modeller som företaget arbetar utifrån, men lika viktigt är det mellanmänskliga. Ett starkt team handlar inte bara om att ha rätt kompetens på plats, utan också om att kunna utnyttja den på bästa sätt. 

– Om vi har byggt ett bra team där man förstår varandra och kommunicerar, då har vi möjligheten att dra nytta av allas olika bakgrund och kompetenser, menar Christoffer. Vi behöver få ut det bästa av varje person. 

Ett flexibelt och uppdragsorienterat arbetssätt

Genom att dra nytta av den varierande bakgrunden och erfarenheten hos medarbetarna, kan företaget erbjuda flexibla och skräddarsydda lösningar till sina uppdragsgivare.

– Vi fick nyligen förfrågan från en uppdragsgivare som behövde hjälp med en placering enligt paragraf 27, då löste vi det, såg till att kompetensen fanns, berättar Christoffer.

Verksamheten har breddat sitt utbud för att kunna stå på fler ben och bättre kunna möta kommunernas behov, ett arbete som man hoppas kunna expandera. Det finns en vision om att införskaffa fler tillstånd och därmed kunna skapa fler boendelösningar, för att på så sätt kunna följa klienter över en längre tid och på ett mer sammanhängande sätt. I längden blir detta bättre för klienten.

Särskilt fokus har på sistone lagts på att stärka kompetensen för att möta de nya direktiven från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), särskilt gällande barns rättigheter

– Vi har lagt mycket tid på att nyanställa och öka kompetensen, säger Christoffer. Den nya lagen gör att vi måste lägga mer fokus på barnen som egna individer, det är jättepositivt, men då behöver vi ha en bredare kompetens.

En trygg arbetsmiljö är a och o

Braliva har också gjort betydande investeringar i arbetsmiljön för teamet. Under hösten kommer företaget att implementera nya arbetsmiljörutiner för att skapa en ännu säkrare arbetsplats. Det blir riskbedömningar och att stärka teamkänslan genom att säkerställa att personalen arbetar under trygga förhållanden. 

– Om det innebär att vi måste vara två ibland, exempelvis, då är det det som gäller. Här kommer vi tillbaka till målet att stärka teamkänslan, allt hänger ihop,” säger Christoffer.

Med blicken framåt

Avslutningsvis reflekterar Christoffer över den resa företaget har gjort och de utmaningar Braliva står inför. 

– Jag tänker att vi befinner oss i en expansiv fas, som är pågående just nu, men vi jobbar på många fronter för att kvalitetssäkra, stärka upp teamet, och utöka vår kompetens och våra tjänster. Det har blivit och kommer bli ett ordentligt kvalitetslyft för våra uppdragsgivare, och i sin tur för deras klienter, säger han. Vi är på rätt väg, och det får väl ta lite tid, avslutar Christoffer med en optimism som speglar Bralivas ambitioner och framtidstro.

kuggar som sitter ihop i artikel om bralivas team som erbjuder skyddat boende och andra boendelösningar