Paragraf 27 LVM-placeringar (§27)
Stödboende med vårdinsatser för individer med missbruksproblematik som beviljats LVM-placering enligt §27,
för en trygg och stärkande väg mot ett liv efter missbruket.
Paragraf 27 LVM-placeringar (§27)
För individer som missbrukar alkohol eller droger, behöver vård för att komma ifrån sitt missbruk, och utgör en fara för sig själv eller andra kan det ibland bli aktuellt med omhändertagande och vård enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. Syftet med LVM, eller tvångsvård, är att avbryta ett i princip livshotande missbruk men samtidigt att motivera klienten till vård under frivilliga former.
Som del i målsättningen mot ett liv fritt från fara och missbruk är paragraf 27-placeringar oerhört viktiga. LVM-placeringar enligt §27 innebär att individen får fortsatt vård utanför LVM-hemmet, i öppnare former.
Denna typ av placering kan ses som en del i utslussning mot frivilliga vårdformer och ett liv efter missbruket.
Paragraf 27-placering på Braliva
Braliva erbjuder möjlighet till placering enligt Vård i annan form enligt 27 § LVM. Vi har tagit fasta på Socialberedningens betoning på vikten av en grundlig planering av vården. Vi arbetar utifrån principer om trygg och regelmässig vård i kombination med en målsättning om att klienten ska gå vidare till frivillig vård och fortsätta sin behandling även efter LVM-placeringen, genom skräddarsydda insatser som passar individen.
Våra paragraf 27-placeringar sker via våra stödboenden, där klienten har tillgång till egen lägenhet med självhushåll, samtidigt som erfaren och dedikerad personal ser till att rätt förutsättningar finns för varje klients individuella behov.
Stöd som kan bli aktuellt
Vårt flexibla och anpassningsbara arbetssätt gör det möjligt för oss att ta emot komplexa och omfattande placeringar, då vi skräddarsyr insatser beroende på aktuell problematik och stödbehov.
- Braliva har en dynamisk personalgrupp med bred kompetens, vilket gör att vi kan anpassa vårt stöd till klientens behov
- Klienten har utifrån genomförandeplanen möjlighet att träffa psykoterapeut, alkohol-, drog- och KBT-terapeut, boendestödjare, socialpedagog, och annan vårdpersonal som kan vara avgörande i klientens arbete mot ett liv fritt från missbruk
- På Braliva arbetar även sjuksköterska med paragraf 27-behörighet för effektiv medicinhantering och ett ännu bättre stöd för klienten
Har du en klient som beviljats paragraf 27-boende? Kontakta oss så skräddarsyr vi en plan som ger din klient bästa möjliga chans till ett liv bortom missbruket.
Att arbeta med Braliva
Vi arbetar främst på uppdrag av socialtjänsten och våra uppdragsgivare är kärnan i vår verksamhet. Vi tar totalansvar för att allting fungerar och fortlöper enligt överenskommelse och ger våra uppdragsgivare en problemfri, långsiktig och hållbar lösning.
Ett samarbete med Braliva skall vara fördelaktigt för alla parter och vi lyssnar alltid i syfte att optimera och förbättra samarbetet med våra uppdragsgivare. Vi är i tät dialog med våra uppdragsgivare och tillsammans effektiviserar och utvecklar vi lösningar utifrån samhällets och klienternas behov.
- Vi värnar om självbestämmanderätten och den personliga integriteten.
- Vi behandlar alla klienter med respekt.
- Vi tror på att varje klient som vi möter förtjänar allt stöd vi kan ge för att denne ska bli självständig och utveckla färdigheter för att göra konstruktiva val.
Vanliga frågor om stödboende/träningslägenhet
Ett stödboende innebär att man får tillgång till självständigt boende samtidigt som man också får andra former av stöd. Syftet är att den boende ska kunna träna på att leva en självständig, hållbar vardag. För vuxna kan boende med stöd exempelvis rikta sig till individer med psykisk ohälsa, social problematik och missbruksproblem. Stödet kan då handla om KBT och samtalsterapi, personlig tränare, eller hjälp att söka arbete. Ett stödboende hjälper också klienten lära sig praktiska rutiner för ekonomi, inköp, tvätt och städ.
Officiellt är termen “stödboende” sedan 2016 en tillståndspliktig placeringsform som riktar sig till ungdomar i åldern 16-20. Termen stödboende används dock också i dagligt tal för vuxna individer över 21 år, som behöver hjälp att hitta verktyg för att leva självständigt. Målet med stödboende för vuxna är att tids nog ha ett eget boende.
En stödlägenhet eller träningslägenhet är ett annat ord för stödboende och tydliggör just att den boende får tillgång till en egen lägenhet. Hos Braliva utgörs samtliga boenden med stöd för vuxna av individuella, hemtrevliga lägenheter. Syftet med stödlägenheten/träningslägenheten är att klienten ska få stöd i vardagen, med rutiner och verktyg som hjälper den boende till ett eget självständigt boende i framtiden.
Stödboende betalas av Socialtjänsten och kostar därför inget för de boende. Stödet som tillkommer själva bostaden, i form av exempelvis samtalsstöd, nattjour, återfallsprevention och hjälp att söka arbete, betalas också av uppdragsgivaren.
Om du är i behov av stöd, kontakta kommunen där du bor. Socialtjänsten där kan utreda ditt behov och hanterar sedan ärendet tillsammans med lämplig aktör, så att du får den hjälp du behöver.
Sagt om Braliva
Kontakta oss vid förfrågan eller konsultation!
Vi hämtar klienter över hela Sverige med säkra och trygga transporter och tar emot akuta placeringar.