Psykiskt våld är en komplex och ofta förbisedd form av övergrepp, särskilt i våld i nära relation. För yrkesverksamma inom socialtjänst och stödboenden är det avgörande att förstå hur man identifierar tecken på psykiskt våld och hur skyddat boende vid våld kan bli en viktig väg mot återhämtning.
Om du representerar socialtjänsten och har en klient i behov av placering vid skyddat boende till följd av psykiskt våld eller annat, kontakta oss för konsultation. Vi hämtar klienter över hela Sverige och tar emot akuta placeringar.
Psykiskt våld i nära relation – vad är det?
Psykiskt våld är den absolut vanligaste formen av våld i nära relation. Begreppet omfattar beteenden som syftar till att skapa rädsla, underkastelse eller känslomässig skada hos en annan person. Det kan röra sig om hot, kränkningar, trakasserier, kontroll eller isolering.
Förövaren kan också och hota andra för våld, exempelvis familjemedlemmar, vänner och husdjur.Till skillnad från fysiskt våld lämnar psykiskt våld sällan synliga spår, vilket ofta gör det svårare att upptäcka för omgivningen.
Utmaningar med psykiskt våld för verksamma inom socialtjänsten
- Svårare att identifiera: Många som utsätts för psykiskt våld söker inte hjälp förrän problemen är långt gångna.
- Stora långsiktiga konsekvenser: Individer riskerar att utveckla depression, ångest och PTSD, vilket kan kräva omfattande stödinsatser.
- Vanligt i våld i nära relation: Psykiskt våld samexisterar ofta med andra våldsformer, vilket gör behovet av helhetsbedömning extra viktigt.
Psykisk misshandel är också misshandel
En våldsam relation kan se ut på många sätt och kan innefatta fysiska, sexuella och/eller psykiska övergrepp. Fysisk misshandel kan vara enklare att upptäcka då det ibland syns på kroppen. Psykisk misshandel är mer subtil – men minst lika traumatisk. Precis som med fysiskt våld handlar psykisk våld om makt och kontroll. Men istället för att slå och sparka, använder personen som misshandlar olika metoder för att förolämpa, kritisera, skrämma, hota, förlöjliga, underminera, manipulera och straffa.
Vad kännetecknar psykisk misshandel?
Misshandel kan utrycka sig på lite olika sätt. Det är viktig att vara uppmärksam på dessa tecken på psykisk misshandel, just eftersom det kan vara svårare att upptäcka.
Vid pyskisk misshandel är det vanligt att en partner:
- Kritiserar eller förlöjligar offret
- Kontrollerar offrets ekonomi
- Manipulerar offret
- Skyller på offret varje gång de bråkar
- Isolerar offret från familj och vänner
- Hotar offret
- Invaderar offrets personliga utrymme
- Använder utpressning
- Skämtar på offrets bekostnad
Konsekvenser av psykiskt våld
Psykiskt våld kan leda till en rad negativa konsekvenser, både kort- och långsiktiga:
- Psykisk ohälsa: Ökad risk för ångest, depression och PTSD.
- Fysiska symtom: Stressrelaterade besvär som sömnproblem, huvudvärk och magproblem.
- Social isolering: Individen kan förlora viktiga stödjande nätverk.
- Ekonomiska svårigheter: Om förövaren kontrollerar ekonomi eller hindrar den utsatta från att arbeta.
Som professionell yrkesutövare inom verksamheter där man möter individer med erfarenhet av psykiskt våld och våld i nära relationer är det viktigt att vara lyhörd och erbjuda helhetsstöd. Ibland kan det inkludera en placering i skyddat boende vid våld.
Skyddat boende vid psykiskt våld: en nyckel till trygghet
Ett skyddat boende vid våld är inte bara en tillfällig fristad, utan kan vara ett långsiktigt stöd för att hjälpa individer att få tillbaka fotfästet i livet.
Bland annat kan skyddat boende erbjuda:
- Trygg miljö och avskildhet från förövaren.
- Psykosocialt stöd och rehabilitering, med tillgång till kuratorer, terapeuter och annan expertis som kan hjälpa den utsatta individen att bearbeta upplevelserna av psykiskt våld.
- Stöd i myndighetskontakter och kontakt med hälso- och sjukvård
På väg mot självständighet
En av de viktigaste långsiktiga målsättningarna är att stärka den enskildes förmåga att klara av vardagen på egen hand. Detta inkluderar stöd i att söka arbete, bostad och etablera nya sociala nätverk.
Braliva erbjuder skyddat boende med psykosocialt stöd
Vårt kompetenta vårdteam och upparbetade kontaktnät säkerställer att vi effektivt möter klientens totala behov. Strukturerad och professionell riskbedömning enligt evidensbaserade riktlinjer. Vi kan hjälpa klienten med skyddat boende och akutboende, utifrån vad situationen kräver.
Skyddat boende vid psykiskt våld
Våra skyddade boenden erbjuder hög säkerhet och kompetent riskbedömning för individuella handlingsplaner som ser till helheten. Här får boende, utöver tryggt boende, tillgång till aktiva stödinsatser såsom krishantering och samtalsstöd, samt hjälp med myndighetskontakter och sjukvårdsbesök. Boenden finns i både skyddsklass 1 och 2.
Akutboende/Jourlägenhet vid psykiskt våld
Akut och tillfälligt boende för kvinnor som av någon orsak hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden och saknar en fast bostad. Vi har boenden primärt i Skåne och Malmö som skall upplevas som ett varmt och tryggt hem i väntan på den egna bostaden.
Flera typer av våld kan kräva skyddat boende
Våld består ofta av en kombination av olika handlingar. Utöver de psykiskt våld kan förövaren utöva ekonomisk kontroll och vägra den utsatta att ha insyn i den gemensamma ekonomin. Materiellt våld kan innebära förstörelse eller stöld av den utsattas personliga tillhörigheter, bohag, värdesaker med mera. Våld mot husdjur kan också ingå i mönstret.
Här hittar du kort information om andra typer av våld, och länkar vidare till mer information.
Ekonomiskt våld
Ekonomiskt våld omfattar all form av kontroll av den andra personen gällande ekonomi. Det kan till exempel vara att kontrollera utgifter, förhindra den utsatta att använda sina pengar och ta lån i den utsattas namn. Detta kan få förödande konsekvenser för den andra personen och kan leda till att den utsatta får skulder vilket i sin tur leder till svårigheter att få jobb och bostad.
Fysiskt våld
Fysiskt våld innebär all typ av våld där fysiken är inblandad. Vanliga exempel på fysiskt våld i en nära relation är knuffar och slag, men kan också vara att förövaren användander sig av tillhyggen och vapen. Fysiskt våld ger ofta upphov till smärta, blåmärken och skador.2
Materiellt våld
Materiellt våld är det som definieras när det är en form av våld mot saker och prylar som betyder något för den utsatta personen. Det finns egentligen ingen skala i hur stort eller omfattande materialet är utan det kan vara allt från småsaker till större föremål.
Digitalt våld
Digitalt våld innefattar helt enkelt att förövaren använder digital teknik för att ta kontroll över den andre personens liv på något sätt. Det kan bland annat gälla förföljelse genom olika spårningsappar men även att sprida eller hota om att sprida foton av och rykten om den utsatta på olika sätt. Digitalt våld har i takt med att vår digitala värld har växt sig starkare också blivit mycket vanligare.
Sexuellt våld
Sexuellt våld innebär att den utsatta tvingas att utföra vissa sexuella handlingar mot sin vilja. Även sexuell förnedring och sexuella trakasserier går under begreppet sexuellt våld. Den person som utsätts för sexuellt våld kan uppleva stor skam och skuld men det är aldrig den som utsätts som gjort något fel.
Om Braliva
Braliva har länge erbjudit skyddat boende med olika stödinsatser till individer i behov av hjälp. Vi tar emot kvinnor, män, par och familjer som på något sätt är i en situation där våld och hot förekommer och man är i behov av ett säkert skyddat boende.
Målgrupp är exempelvis personer och par:
- utsatta för våld, hot, hedersrelaterat våld och förtryck
- utsatta för våld i nära relation
- i behov av vittnesskydd
- som är avhoppare från kriminell verksamhet
Vår metod
Vi arbetar med hög säkerhet som kombineras med aktiva stödinsatser såsom krishantering, traumabehandling, samtalsstöd, praktiskt stöd, transporter, myndighetskontakter och läkarbesök med kort varsel.
Vår ambition är att varje klient ska få ett liv i trygghet och självständighet, fritt från våld och förtryck. Är det så att man söker stödboende eller jourlägenhet kan vi också hjälpa till med detta. Vi har lång och omfattande erfarenhet av att även hjälpa klienter med samsjuklighet i ett sammanhang med dubbel utsatthet. Ofta rör det sig om att man är utsatt för hot och våld och samtidigt har ett pågående missbruk.
För snabb tillgång till information om våra skyddade boenden, skriv ut PDF:en nedan så har du den lättillgänglig vid behov. Om du redan nu har en klient i behov av boende, maila oss.
Kontakta oss vid förfrågan eller konsultation!
Vi hämtar klienter över hela Sverige med säkra och trygga transporter och tar emot akuta placeringar.