Du visar för närvarande Sexuellt våld i nära relation

Sexuellt våld i nära relation

Sexuellt våld i nära relation är en allvarlig form av övergrepp som ofta kännetecknas av maktobalans och kränkning av den personliga integriteten. Genom skyddat boende eller andra stödinsatser kan den utsatta inte bara få en trygg miljö, utan också avgörande stöd för att skapa en mer stabil framtid.

Om du representerar socialtjänsten och har en klient i behov av placering vid skyddat boende till följd av sexuellt våld eller annat, kontakta oss för konsultation. Vi hämtar klienter över hela Sverige och tar emot akuta placeringar.

Vad är sexuellt våld i nära relation?

Sexuellt våld innebär att den utsatta tvingas att utföra vissa sexuella handlingar mot sin vilja. Även sexuell förnedring och sexuella trakasserier går under begreppet sexuellt våld. Den person som utsätts för sexuellt våld kan uppleva stor skam och skuld men det är aldrig den som utsätts som gjort något fel.

Sexuellt våld i nära relation skiljer sig från andra former av övergrepp genom att det ofta sker i en miljö där det finns en ömsesidig beroenderelation, tillit eller känslomässig förbindelse. Samtidigt kan gränserna upplevas suddiga vad som är ”okej” i en relation, vad som är egen vilja. Det ligger inte alltid fysiskt våld eller hot om fysiskt våld bakom, utan kan också vara psykiska påtrycknar eller att man går med på sexuella handlingar för att partners inte ska bli arg eller göra slut.

  • Enligt en befolkningsstudie från Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) uppger cirka 7 procent av de tillfrågade kvinnorna att de någon gång utsatts för sexuellt våld med inslag av fysiskt våld eller hot om fysiskt våld av en partner eller tidigare partner.
  • Kvinnor utsätts i mycket högre utsträckning för sexuellt våld i nära relation än män, och oavsett vem offret är, är män vanligtvis förövare.

Det är vanligt att sexuellt våld inte anmäls och mörkertalet är stort. Inte sällan upptäcks sexualbrott i samband med att offret söker hjälp, exempelvis psykologstöd, för psykiska besvär. I ett professionellt sammanhang är det viktigt att vara medveten om hur sexuellt våld kan uppstå, identifieras och hanteras på ett strukturerat sätt, framför allt för att kunna erbjuda rätt stödinsats.

Vad räknas som sexuellt våld i en nära relation?

Sexuellt våld är egentligen alla hot, kränkningar och övergrepp som har med sex att göra, där det inte finns samtycke mellan parterna och förövaren inte respekterar den andres känslor och gränser. 

Det kan bland annat inkludera:

  • Oönskad fysisk kontakt: Alla sexuella handlingar som sker utan samtycke, exempelvis tvång, press eller hot för att uppnå sexuell aktivitet.

  • Icke-fysiska handlingar: Kan inkludera kränkande kommentarer, hot om övergrepp och våldspornografiskt material som används för att manipulera.

  • Påtvingade sexuella handlingar: Att någon tvingas delta i eller bevittna sexuella situationer mot sin vilja. Det inkluderar också synen på ens rättigheter, exempelvis om en man anser sig ha rätt att ha sex med sin fru när han vill.

Oavsett form är det centralt att understryka att bristande samtycke är kärnpunkten. Här krävs en fackmässig bedömning för att avgöra riskbild och behov av stödåtgärder.

Sexuellt våld kan få svåra konsekvenser

Individer som utsätts för sexuellt våld (i en nära relation eller av okänd gärningsman) drabbas inte bara av omedelbara skador, utan kan även utveckla posttraumatiska stressymtom, depression och ångest. I vissa fall kan den psykologiska påverkan leda till svåra följder som social isolering, låg självkänsla eller självmordsbenägenhet.

Ur ett professionellt perspektiv är det viktigt att erbjuda både akut och långsiktigt stöd, vilket kan omfatta samordning med hälso- och sjukvård, krissamtal och andra terapeutiska insatser.

kvinna sitter ensam i mörkret i artikel om skyddat boende vid sexuellt våld

Skyddat boende kan vara avgörande

När sexuellt våld förekommer i en nära relation kan behovet av en säker plats vara kritiskt. Ett skyddat boende erbjuder inte bara fysiskt skydd utan också möjlighet till kontinuerligt samtalsstöd och rådgivning kring rättsliga och ekonomiska frågor. För yrkesverksamma som handlägger placeringar är det av stor vikt att kunna förmedla en trygg och integritetsstärkande miljö, där individen får tillgång till ett professionellt nätverk av juridiska och psykologiska resurser.

Den utsattas rättigheter

Den som utsätts för sexuellt våld i en nära relation har alltid rätt till trygghet och stöd. Förutom rätten till skydd genom placering i boende, finns även rätt till medicinsk undersökning, juridisk hjälp och möjlighet att göra polisanmälan.

Här blir den samordnande insatsen särskilt betydelsefull – att på ett professionellt sätt lotsa den utsatta rätt i både sociala och juridiska processer. Genom att erbjuda adekvata insatser i ett säkert boende kan övergreppsutsatta ges en reell chans till återhämtning och en stabil grund för ett fortsatt liv fritt från våld.

Skyddat boende på Braliva

Braliva har vi lång erfarenhet av att hjälpa individer utsatta för sexuellt våld i nära relation. Vår helhetssyn gör att vi ser till hela individens bästa. Utöver total säkerhet i skyddat boende erbjuder vi anpassade planer för psykosocialt stöd och annat klienten behöver för att återhämta sig och möta en tryggare vardag. Vårt kompetenta vårdteam och upparbetade kontaktnät säkerställer att vi effektivt möter klientens totala behov. Strukturerad och professionell riskbedömning enligt evidensbaserade riktlinjer.

Bilder från våra skyddade boenden:

Braliva - Skyddat Boende Barnfamiljer Skåne
Braliva Skyddat Boende Södra Sverige - Heder, Vittnesskydd
Braliva Skyddat Boende Partnervåld Skåne

Jourlägenhet/Tillfälligt boende vid sexuellt våld

Akut och tillfälligt boende för kvinnor som av någon orsak hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden och saknar en fast bostad men inte har behov av skyddat boende. Vi har boenden primärt i Skåne och Malmö som skall upplevas som ett varmt och tryggt hem i väntan på den egna bostaden.

Flera typer av våld kan kräva skyddat boende

Våld i nära relation består ofta av en kombination av olika handlingar. Utöver de våldstyper som nämns ovan kan förövaren utöva ekonomisk kontroll och vägra den utsatta att ha insyn i den gemensamma ekonomin. Materiellt våld kan innebära förstörelse eller stöld av den utsattas personliga tillhörigheter, bohag, värdesaker med mera. Våld mot husdjur kan också ingå i mönstret.

Psykiskt våld

Psykiskt våld är den absolut vanligaste formen av våld i nära relation. Begreppet omfattar många olika delar, men exempelvis trakasserier och hot, muntliga kränkningar samt att den utsatta tvingas till saker. Det finns även andra exempel som exempelvis att den utsatta hamnar i social isolering. Vidare att förövaren utsätter och hotar andra för våld som exempelvis familjemedlemmar, vänner och husdjur.

Ekonomiskt våld

Ekonomiskt våld omfattar all form av kontroll av den andra personen gällande ekonomi. Det kan till exempel vara att kontrollera utgifter, förhindra den utsatta att använda sina pengar och ta lån i den utsattas namn. Detta kan få förödande konsekvenser för den andra personen och kan leda till att den utsatta får skulder vilket i sin tur leder till svårigheter att få jobb och bostad.

Fysiskt våld

Fysiskt våld innebär all typ av våld där fysiken är inblandad. Vanliga exempel på fysiskt våld i en nära relation är knuffar och slag, men kan också vara att förövaren användander sig av tillhyggen och vapen. Fysiskt våld ger ofta upphov till smärta, blåmärken och skador.2

Materiellt våld

Materiellt våld är det som definieras när det är en form av våld mot saker och prylar som betyder något för den utsatta personen. Det finns egentligen ingen skala i hur stort eller omfattande materialet är utan det kan vara allt från småsaker till större föremål.

Digitalt våld

Digitalt våld innefattar helt enkelt att förövaren använder digital teknik för att ta kontroll över den andre personens liv på något sätt. Det kan bland annat gälla förföljelse genom olika spårningsappar men även att sprida eller hota om att sprida foton av och rykten om den utsatta på olika sätt. Digitalt våld har i takt med att vår digitala värld har växt sig starkare också blivit mycket vanligare.

Braliva Skyddat Boende och Stödboende i Södra Sverige och Skåne (17)

Om Braliva

Vi tar emot kvinnor, män, par och familjer som på något sätt är i en situation där våld och hot förekommer och man söker ett säkert skyddat boende. Målgrupp är exempelvis personer och par utsatta för våld, hot, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i nära relation, vittnesskydd, samt avhoppare från kriminell verksamhet. Strukturerad och professionell hot och riskbedömning enligt SARA-V3, PATRIARK-V2 och Check- 15 skapar underlag till säkerhetsplaneringen. Vi arbetar med hög säkerhet som kombineras med aktiva stödinsatser såsom krishantering, traumabehandling, samtalsstöd, praktiskt stöd, transporter, myndighetskontakter och läkarbesök med kort varsel. Vår ambition är att varje klient ska få ett liv i trygghet och självständighet, fritt från våld och förtryck.  Är det så att man söker stödboende eller jourlägenhet kan vi också hjälpa till med detta.

Vi har lång och omfattande erfarenhet av att även hjälpa klienter med samsjuklighet i ett sammanhang med dubbel utsatthet. Ofta rör det sig om att man är utsatt för hot och våld och samtidigt har ett pågående missbruk.

Vår metod

Vi erbjuder självhushåll vilket innebär att klienten som placeras hos oss bedöms kunna bo i och sköta ett eget hushåll, att vara beredd på att leva upp till de grundkrav som ställs på en hyresgäst i allmänhet. Vi tar inte emot klienter med aktivt missbruk men erbjuder Alkohol, Drog och KBT Terapeut vid missbruksproblematik. Vi välkomnar alla klienter som är motiverade att bryta med sin beroendeproblematik. 

Vid frågor kring våra bokningsregler så uppmanar vi dig att maila till oss

    Kontakta oss vid förfrågan eller konsultation!

    Vi hämtar klienter över hela Sverige med säkra och trygga transporter och tar emot akuta placeringar.